tisdag 20 april 2010

Kalvar

Den sjuka kalven har piggnat till! Han har nu tillsammans med sin mor blivit utsläppt till de andra korna och kalvarna. Han ser ut att njuta av livet och tycker fortfarande att det är jätteroligt när det kommer människor på besök i hans värld.

En annan liten krabat har också varit instängd tillsammans med sin mor. Han har varit allmänt småhängig utan att vara sjuk. Vi misstänker att hans mamma har lite för lite mjölk och har därför gett henne kraftigare foder. Därav deras påtvingade fångenskap. Den lilla oerhört envisa krabaten har tyvärr vägrat äta på annat sätt än genom mammas spenar. Vi har mjölkat ur andra kor och blandat kalvvälling och försökt ge honom i både flaska och hink men han har styvnackat vägrat äta. Han springer iväg så fort vi visar oss och äter en liten snutt på mamma istället. Hon är snällheten själv men det göder ingen kalv. Nu har den lilla envisa krabaten piggnat till och även dessa två fångar har blivit utsläppta. Kalven har också visat sig vara en expert på att stjäla mat från andra mammor så det ser ljust ut för honom också.

Igår var det en kviga som kalvade. Hon vill INTE ha någon kalv. Dessbättre är hennes pyttelilla kvigkalv ett riktigt yrväder som tycks ha hur mycket kraft och energi som helst. Jag lyckades efter mycket lock och pock låsa fast den nonchalanta nyblivna moder och mjölka ur henne en rejäl skvätt som kalven fått sig till livs. Som tur är så är kvigan tydligen storproducent av mjölk och har också lättmjölkade spenar för mjölkningsproceduren måste upprepas flera gånger per dygn. Det är tur att kalven är så försigkommen. Hon for omkring i halmen som en studsboll blott några timmar gammal. Flera gånger var hon på rymmen till de "stora" kalvarna och nästan omöjlig att få fatt i. Vi har fått arrangera om lite grindar för att täppa till alla små gluggar (där inte ens en pytteliten kalv borde komma igenom men tydligen gör det). Jag kallar yrvädret för Vilda. Tycker att hon redan nu gör skäl för namnet.
*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar